Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşları diğer sektörleri olduğu gibi yatak sektörünü de etkiliyor. Çinli firmalardan ithalatı azaltan Amerika, yeni ülkeler için ihracat fırsatına dönüştü. Bunu bir fırsat olarak değerlendiren Türk firmalar çalışmalarını hızlandırdı.
Yatak ihracatında Türkiye’nin önemli firmalarından olan Ersan Madeni Eşya, Türkiye açısından bu durumu yorumladı. Firma’nın dış ticaret sorumlusu Mazhar Kılıç ile konu hakkında özel bir röportaj yaptık.
Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret savaşlarının yatak sanayisine olan etkisini nasıl yorumluyorsunuz? Türk yatak yan sanayisi bu durumdan sizce nasıl etkileniyor?
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının derinleşmesi ve korumacı ekonomik önlemlerin yeniden oluşması sonrasında Dünya ekonomisinin olumsuz yönde etkileneceği konusunda uyarılarda bulundu. Türkiye, bu durumdan kötü etkilenebilecek ülkelerden biri olacak. OECD’ye göre Serbest Ticaret uygulamasından, 90’ların özel vergi oranlarına geri dönüş yaşam standartlarının %14’lere kadar düşmesine neden olacak. Yatak tüketiminin bireysel evler tarafından% 45, hastaneler, oteller ve diğer kar amaçlı kuruluşlar tarafından da % 55’e kadar kullanıldığı göz önünde bulunduruluyor. Çin ve Amerika arasındaki karşılıklı manipülasyonlar, kamu yatırımlarını, milli geliri ve kamu harcamalarını kötü yönde etkiliyor. Emlak sektöründe evlerin talebinde yaşanacak herhangi düşüşler, yataklar gibi temel mobilya ihtiyaçlarındaki talebi de azaltıyor. Bir evde ortalama 8-9 yılda bir yatak değiştirilirken bu oran otel ve hastanelerde 5-6 yıla kadar düşüyor. Ticaret savaşlarının olumsuz etkileri, yatak değiştirme ihtiyaçlarını değiştirecek ya da yeni ve işlevsel olanı 1-2 yıllık denemelerini sağlayacaktır. Ayrıca yaşam standartlarının düşmesi tüketicilerin yenilikçi fikirlerine yanıt vermeyecektir. Sağlık ve konfor gibi müşterilerin çeşitli ihtiyaçlarına yanıt veren doğa dostu, doğal yataklarda artış gözlemliyoruz. Türkiye olarak Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihracat yapıyor, Çin ve Polonya’dan ithalat gerçekleştiriyoruz. Bu noktada, ihracat ve ithalatta daha fazla vergi, gümrük vergisi ve ek yaptırımlar uygulanmasının Türkiye gibi gelişen ülkelerin ekonomisine zarar vereceği yargısına ulaşabiliriz.
Türkiye’nin ithalat-ihracat konularında alması gereken önlemler sizce nelerdir?
İstikrarlı ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen ülkeler için ithalat ve ihracat konularında iyi bir planlama yapmaları oldukça önemlidir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin gelişmelerindeki en önemli etken, ihracat oranlarındaki artıştır. Bu bağlamda ülkemiz, daha verimli ihracat stratejileri, için aşağıdaki maddelere odaklanmak zorundadır:
Teknoloji ve bilime yatırım, inovasyon, araştırma geliştirme ve girişimcilik konularına odaklanma, doğru bilgi ve pazar araştırmalarına kolay erişim, ulaşım ve lojistik yapılarının güçlendirilmesi, ihracatta katma değer için yerli ham maddeye erişimin güçlendirilmesi, mevcut pazar payının genişlemesi, yüksek potansiyel görülen ve hedeflenen pazardaki payın geliştirilmesi, ihracatçılarımızın sıkça değişen ve tehditlerin fırsatlara döndüğü küresel ticaret dünyasında yapısal sorunsal için acil çözümler bulması, pazardaki fırsatlara göz dikilmesi ve bunlardan hızlıca kâr elde edilmesi, girişimcilerimizin pazar çeşitliliği ile birlikte yeni kıtalara yönlendirilmesidir.
Dış ticaret konusunda ülkemizin jeopolitik konumundan faydalanmalı, yatırımcıları ülkemize çekmeliyiz.
En çok hangi ülkeye ihracat yapıyorsunuz? Bu ülkelerin bir Türk firmasını seçmesinde hangi faktörlerin rol oynadığını düşünüyorsunuz?
Esas olarak; Avrupa’da Hollanda ve Almanya, Afrika ülkeleri, Orta Doğu Ülkeleri, Kanada ve diğer 24 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu bölgelerdeki müşterilerin bizimle ticaret yapmak için şu avantajları takip ettiğini şöyle sıralayabilirim; Türkiye topraklarının jeopolitik konumu, ulaşım seçeneği imkânları, altyapı ve lojistik avantajlar. Sevk süresi, Uzak Doğu ve diğer ülkelere kıyasla çok kısadır. Ayrıca ülkemizin en çok yatak ihraç eden şehri olan Kayseri’mizin itibarı, ihracat aktivitelerimizde önemli rol oynar.