Snoring may increase with the effects of existing infectious diseases, and the severity of snoring increases in parallel with sleep position, age and weight. Snoring that does not cause breathing interruption or sleep interruption, known as simple snoring, does not cause any harm to the person. However, this condition may cause the sleep of the people living together at home to be interrupted or the quality of sleep to decrease.
Obstructive sleep apnea syndrome is an important disorder that accompanies snoring and causes breathing to stop for a short period of time. This respiratory arrest, which sometimes recurs dozens or even hundreds of times a night, can lead to many health problems. Therefore, the accompanying symptoms are more important than the intensity of the sound produced during snoring.
Although snoring is mostly position-related, fatigue, insomnia, smoking and alcohol consumption, existing infectious diseases and medications can also cause non-snorers to snore and snorers to snore more severely. A person who cannot get enough oxygen because of snoring or who struggles to get enough oxygen wakes up tired, weak and sleepless in the morning. However, since the person is not aware that he/she snores, he/she does not suspect this situation. The person learns about this condition, which is defined as simple snoring, only if other people are disturbed by the sound of snoring.
This type of snoring, which does not cause breathing to stop during sleep, can be prevented by changing the sleeping position, sleeping on a higher pillow, losing excess weight, consuming light foods, quitting alcohol and smoking, and using nasal strips. Simple snoring treatment options such as oral appliances, radiofrequency and surgical options can also be applied depending on the current condition of the disease.
Individuals with more intense complaints should consult an otorhinolaryngologist for examination and additional sleep tests to determine the cause and severity of the sleep disorder.
The disorder, popularly known as sleep apnea, is characterized by snoring, excessive daytime sleepiness and, most importantly, respiratory arrest one or more times while sleeping. Initially causing problems such as attention deficit, forgetfulness, irritability and depression, sleep apnea can lead to much more serious health problems such as heart diseases when left untreated. Some of the other symptoms of sleep apnea syndrome are as follows:
Dry mouth in the morning
Waking up with a headache
Difficult waking up despite getting enough sleep
Sweating in the head, neck and chest area during sleep
Feeling of not being able to breathe at night
Snoring audible from other rooms
Falling asleep in a sitting position
Unbearable feeling of sleepiness during the day
Continuous Positive Air Pressure (CPAP), a device that produces constant pressure, prevents narrowing of the airway during sleep. Before going to sleep at night, it is sufficient to turn on the CPAP device and wear a mask. The constant pressurized air sent to the mask by this small device prevents the upper airway from closing and supports proper breathing.
Do not neglect to have regular check-ups for a healthy sleep.
Horlama Ve Uyku Sağlığı
Horlama, üst solunum yollarından geçen havanın, boğaz bölgesinden geçişi sırasında yumuşak dokunun titremesiyle oluşan sestir. Uyku sırasında dil kökü, damak ve küçük dilin boğaz ile birleştiği alan bir miktar daralır. Hava yolunun daralmasına bağlı olarak nefes alıp verirken ortaya çıkan sesin şiddeti, solunum yolunun ne kadar dar olduğuna bağlı olarak farklılık gösterir. Yetişkinlerin yaklaşık olarak %45’i bazen, %25’i ise devamlı horlar.
Horlama, var olan enfeksiyon hastalıklarının yarattığı etki ile artabileceği gibi horlamanın şiddeti, uyku pozisyonu, yaş ve kilo ile paralel olarak artar. Basit horlama olarak bilinen solunumun kesilmesine ya da uykunun bölünmesine yol açmayan horlama şikâyeti, kişiye herhangi bir zarar vermez. Ancak bu durum evde birlikte yaşanan kişilerin uykusunun bölünmesine ya da uyku kalitelerinin düşmesine sebep olabilir.
Tıkayıcı uyku apne sendromu ise horlamaya eşlik eden, solunumun kısa süre ile kesilmesine yol açan önemli bir rahatsızlıktır. Bazen bir gecede onlarca hatta yüzlerce kez tekrarlayan solunumun durması, pek çok sağlık problemine yol açabilir. Bu yüzden horlama sırasında çıkan sesin şiddetinden ziyade eşlik ettiği semptomlar önemlidir.
Horlama, çoğunlukla pozisyona bağlı olarak görülse de yorgunluk, uykusuzluk, sigara ve alkol tüketimi, var olan enfeksiyon hastalıkları ve kullanılan ilaçlar da horlamayan kişilerin horlamasına; horlayanların da daha şiddetli horlamasına yol açar.. Horlama yüzünden yeterince oksijen alamayan ya da almak için uğraş veren kişi, sabahları yorgun, hâlsiz ve uykusuz olarak uyanır. Ancak kişi horladığının farkında olmadığı için bu durumdan şüphelenmez. Basit horlama olarak tanımlanan bu durumu kişi ancak diğer kişilerin horlama sesinden rahatsız olması durumunda öğrenir.
Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan bu tip horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir. Basit horlama tedavi seçenekleri arasında olan ağız içi araç, radyofrekans ve cerrahi seçenekler de hastalığın mevcut durumuna göre uygulanabilir.
Daha yoğun şikâyetleri olan bireylerin kulak burun boğaz uzmanına başvurmaları muayene ve ek uyku testlerinin yapılarak uyku bozukluğunun nedeni ve şiddeti ortaya konmalıdır.
Halk arasında uyku apnesi olarak da bilinen rahatsızlık, horlama, gündüz aşırı uyku hâli ve en önemlisi uyurken solunumun bir ya da birkaç kez durması ile karakterizedir. Başlangıçta dikkat eksikliği, unutkanlık, sinirlilik ve depresyon gibi problemlere yol açan uyku apnesi tedavi edilmediğinde kalp hastalıkları gibi çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Uyku apne sendromunun diğer belirtilerinden bazıları şöyledir:
Sabah oluşan ağız kuruluğu
Baş ağrısı ile uyanma
Yeterince uyunmasına rağmen zor uyanma
Uykuda oluşan baş, boyun ve göğüs bölgesinde oluşan terleme
Gece nefes alamama hissi
Diğer odalardan duyulacak şiddette horlama
Oturur pozisyonda uyuya kalma
Gün içinde dayanılamaz uyku hissi
Continuous Positive Air Pressure (CPAP) adı verilen ve sabit basınç üreten cihaz sayesinde uyku sırasında hava yolunun daralması engellenir. Gece uyumadan önce kişinin CPAP cihazını çalıştırarak, maske takması yeterlidir. Bu küçük cihaz tarafından maskeye gönderilen sabit basınçlı hava, üst solunum yolunun kapanmasını engelleyerek doğru bir solunum oluşumunu destekler.
Siz de sağlıklı bir uyku için düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.