IBIA Expo, where the leading brands of the mattress machinery and mattress sub-industry sector come together, was held at the Istanbul Expo Center. Sustainable industrial products were exhibited this year at the fair, which brings together the cornerstones of the national and international mattress sub-industry.
Clean adhesives and products produced with 100 percent green energy thanks to solar panels took their place at the fair. At IBIA Expo, where mattress covers obtained from the extracts of different plants were exhibited, products that have not been produced in the world before were also exhibited.
We Aim to Be Among the Top 5 Countries in Mattress Exports
Speaking at the opening of the fair, Mustafa Gültepe stated that the mattress industry, which has a volume of 40 billion dollars in the world together with its sub-sectors, is growing day by day and that Turkiye stands out among the brand countries in this field.
Gültepe said, “We rank 7th in mattress exports and 14th in production. We produce nearly 8 million mattresses annually in our country. Although this is a very serious figure, we can do more. We aim to be among the top 5 countries in mattress exports by further increasing our share of the global cake.”
Stating that the mattress and sub-industry is a dynamic sector, Gültepe said that innovation should be utilized in order for products to compete in global markets.
Gültepe said, “Beyond meeting current expectations, we should be able to offer new alternatives to consumers with innovative products.” Gültepe said that when this is achieved, we will become a trendsetting country and that this is what they expect from the mattress and mattress sub-industry and all sectors.
Gültepe stated that they have to use the possibilities of technology and design and add value to what they produce and said, “This country has potential. We are a brand country in many sectors. If we can make good use of the change and transformation process in global trade, we can catch a new move in exports.”
We carry out our activities with the vision of taking Turkiye among the top 10 countries in exports
Pointing out that exports will reach over 255 billion dollars this year, Gültepe said, “We are using all means to complete the 100th anniversary of our Republic with a new record. We take a long-term view. We are doing all our work with the vision of making Turkiye one of the top 10 countries in exports. 2026 will be our first serious test in line with this goal. As you know, the Medium-Term Program has an export target of 302 billion dollars for 2026. I think we can easily achieve this target and even surpass it.”
Stating that they have to both increase product diversity and find alternative markets, Gültepe said that they use fairs as an effective promotion and marketing channel.
Gültepe said, “This year, we focused on trade delegations with the support of our Ministry of Trade. A few days ago, we organized a delegation to Venezuela. On October 2, we had a delegation to Qatar. We will complete the year with a total of 100 trade delegations. We also host purchasing delegations in our country. Last year, we managed to bring together 35 thousand buyers from 100 countries in the first fair. This year, hopefully, the participation will increase even more.”
We are One of the Most Advantageous Supply Centers in Production
Giyasettin Eyyüpkoca, Member of the Board of Directors of Istanbul Chamber of Commerce (ITO), stated that today they are together with manufacturers and suppliers representing the mattress production industry and that they are side by side to become stronger together.
Eyyüpkoca said, “40 years ago Turkiye was an agricultural country, today 94 percent of the goods we sell abroad are industrial products. When we look at product diversity, we are the 7th in Europe. Today, we are at the center of global production, finance and economic development dynamics. We are one of the most advantageous supply centers in production.”
Speaking on his part, Ahmet Öksüz, Chairman of the Board of Directors of Istanbul Textile and Raw Materials Exporters’ Association (İTHİB), stated that the mattress sub-industry is a large sector that includes many home textiles and other textile products such as fabrics, mattress zippers and covers and quilts.
Öksüz said, “As the textile industry, we know that Turkiye’s economy can only develop through production, export and investment. In this context, we continue to work together for a stronger Turkish economy. Our sector, which has full integration, will further develop itself with fairs such as the one we opened today and will take its place in the global fairs calendar. Our goal is to work non-stop for Turkiye’s economy that develops with exports. Our common goal is to promote the Turkish brand on a global scale.”
TİM Başkanı Gültepe: “Yatak İhracatında 7’nci, Üretimde 14’üncü Sırada Yer Alıyoruz”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Orta Vadeli Program’da 2026 için 302 milyar dolarlık bir ihracat hedefi bulunuyor. Hedefi rahatlıkla yakalayabileceğimizi, hatta geçeceğimizi düşünüyorum” dedi.
Yatak makine ve yatak yan sanayi sektörünün öncü markalarının bir araya geleceği IBIA Expo, İstanbul Fuar Merkezi’nde binlerce ziyaretçisi ile sektör profesyonellerine kapılarını açtı. Ulusal ve uluslararası yatak yan sanayinin temel taşlarını bir araya getiren fuarda, bu yıl sürdürülebilir sanayi ürünleri sergilendi.
Güneş panelleri sayesinde yüzde 100 yeşil enerji ile üretilen temiz yapıştırıcılar ve ürünler fuarda yerini aldı. Birbirinden farklı bitkilerin özlerinden elde edilen yatak kılıflarının sergilendiği IBIA Expo’da, daha önce dünyada üretimi yapılmamış ürünler de görücüye çıktı.
Yatak İhracatında İlk 5 Ülke Arasına Girmeyi Hedefliyoruz
Fuarın açılışında konuşan Mustafa Gültepe, alt sektörleriyle birlikte dünyada 40 milyar dolarlık hacmi olan yatak sektörünün her geçen gün daha da büyüdüğünü belirterek, Türkiye’nin bu alanda marka ülkeler arasında öne çıktığını söyledi.
Gültepe, “Yatak ihracatında 7’nci, üretimde 14’üncü sırada yer alıyoruz. Ülkemizde yıllık 8 milyona yakın yatak üretiyoruz. Bu çok ciddi bir rakam olmakla birlikte daha fazlasını yapabiliriz. Biz küresel pastadan aldığımız payı daha da artırarak, yatak ihracatında ilk 5 ülke arasına girmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yatak ve yan sanayinin dinamik bir sektör olduğunu aktaran Gültepe, bu anlamda ürünlerin küresel piyasalarda rekabet edebilmesi için inovasyondan yararlanılması gerektiğini söyledi.
Gültepe, “Mevcut beklentileri karşılamanın ötesinde, inovatif ürünlerle tüketicilere yeni alternatifler sunabilmeliyiz” diyerek, bunun başarıldığı zaman trend belirleyici ülke konumuna gelineceğine, yatak ve yatak yan sanayisi ile tüm sektörlerden beklentilerinin bu yönde olduğunu anlattı.
Gültepe, teknolojinin ve tasarımın imkanlarını kullanmak, ürettiklerine değer katmak zorunda olduklarını belirterek, “Bu ülkenin potansiyeli var. Birçok sektörde marka ülkeyiz. Küresel ticaretteki değişim ve dönüşüm sürecini iyi değerlendirebilirsek ihracatta yeni bir hamle yakalayabiliriz” dedi.
Çalışmalarımızı Türkiye’yi İhracatta İlk 10 Ülke Arasına Çıkarma Vizyonuyla Yapıyoruz
Gültepe, bu yıl 255 milyar doların üzerinde bir ihracata ulaşılacağına işaret ederek, “Cumhuriyetimizin 100. yılını yeni bir rekorla tamamlamak için tüm imkanları kullanıyoruz. Biz olaya uzun vadeli bakıyoruz. Tüm çalışmalarımızı Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonuyla yapıyoruz. 2026 bu hedef doğrultusunda ilk ciddi sınavımız olacak. Biliyorsunuz Orta Vadeli Program’da 2026 için 302 milyar dolarlık bir ihracat hedefi bulunuyor. Ben bu hedefi rahatlıkla yakalayabileceğimizi, hatta geçeceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Hem ürün çeşitliliğini artırmak hem de alternatif pazarlar bulmak durumunda olduklarını aktaran Gültepe, fuarları etkin bir tanıtım ve pazarlama kanalı olarak kullandıklarını belirtti.
Gültepe, “Bu yıl Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle ticaret heyetlerine ağırlık verdik. Birkaç gün önce Venezuela’ya bir heyet düzenledik. 2 Ekim’de Katar’a bir heyetimiz olacak. Yılı toplamda 100 ticaret heyeti ile tamamlayacağız. Ayrıca alım heyetlerini ülkemizde ağırlıyoruz. Geçen yıl ilk fuarda 100 ülkeden 35 bin alıcıyı bir araya getirmeyi başarmıştık. Bu yıl katılım inşallah daha da yükselecek” dedi.
Üretimde En Avantajlı Tedarik Merkezlerinden Biriyiz
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca da bugün yatak üretim endüstrisini temsil eden üretici ve tedarikçi firmalar ile bir arada olduklarını, birlikte daha da güçlenmek için yan yana bulunduklarını aktardı.
Eyyüpkoca, “Bundan 40 yıl önce Türkiye bir tarım ülkesiydi, bugünse yurt dışına sattığımız malların yüzde 94’ü sanayi ürünlerinden oluşuyor. Ürün çeşitliliğine baktığımızda Avrupa 7’ncisiyiz. Bugün de küresel üretimin, finansın ve iktisadi gelişme dinamiklerinin tam ortasındayız. Üretimde en avantajlı tedarik merkezlerinden biriyiz” değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz de yatak yan sanayinin kumaş, yatak fermuarı ve kılıfı ile yorgan gibi birçok ev tekstili ve diğer tekstil ürünlerini içeren geniş bir sektör olduğunu ifade etti.
Öksüz, “Biz de tekstil sektörü olarak, Türkiye ekonomisinin ancak üretimle, ihracatla, yatırımla kalkınacağını biliyoruz. Bu çerçevede daha güçlü bir Türkiye ekonomisi için el birliği ile çalışmaya devam ediyoruz. Tam entegrasyona sahip olan sektörümüz bugün açılışını yaptığımız fuarımız gibi fuarlarla kendini daha da geliştirecek, küresel fuarlar takviminde yerini alacaktır. Hedefimiz ihracatla kalkınan Türkiye ekonomisi için durmaksızın çalışmak. Türkiye markasını küresel ölçekte tanıtmak ortak gayemiz” şeklinde konuştu.