Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Verilere göre Türkiye’nin ihracatı 2020 yılı haziran ayında yüzde 15,8 arttı. 13 milyar 469 milyon dolar olan ihracat, Mayıs ayına göre yüzde 35,2 ile rekor artış hızı elde etti. Öte yandan Haziran’da 1.443 firma ihracat ailesine katıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye Mayıs ayında 27 sektörün 25’i ihracatta düşüş yaşarken, haziran ayında 27 sektörün 24’ü ihracatta artış sağladı. Ayın lideri, 2 milyar 16 milyon dolarlık ihracat ile Otomotiv sektörü olurken, Kimyevi maddeler 1 milyar 358 milyon dolarla ikinci sırada yerini aldı. Bu sektörleri sırasıyla Hazır giyim, Elektrik- Elektronik, Fındık ve Mamülleri, Hububat, Mücevher, Gemi-Yat ve Süs Bitkileri izledi.
İhracatta Türk Lirası tercih ediliyor
Türkiye küresel ticaretteki olumsuz tabloya rağmen haziran ayında 174 ülkeye 4,2 milyar TL ihracat yaptı. Geçtiğimiz yılın haziran ayına göre 304 milyon dolar ihracat artışıyla Birleşik Krallık, 272 milyon dolar ihracat artışıyla ABD ve 162 milyon dolar ihracat artışıyla İsrail dikkat çekti. En çok ihracat gerçekleştirilen ülke ise 1 milyar 293 milyon dolar ile Almanya olurken ikinci sırada 792 milyon dolar ile İngiltere yerini aldı. Avrupa Birliği’nin ihracattaki payı 6, 53 milyar dolarlık hacim ile yüzde 48,5 seviyesine düştü. 6.416 firma ihracat işlemlerinde Türk Lirasını tercih etti.
İller bazında ihracata bakıldığında; haziran ayında 68 ilin ihracatını arttırdığı görülmekte. 5 milyar 404 milyon dolarla İstanbul, 931 milyon dolarla Bursa ve 865 milyon dolarla Kocaeli en çok ihracat yapan ilk 3 il oldu. Yüzde 631 artışla 54 milyon dolar ihracata imza atan Kastamonu, Hazır giyim sektörü ihracatını 11 kat artırarak en dikkat çekici il oldu. Yüzde 293 artışla 6 milyon dolara ulaşan Van ise Madencilik sektörü ihracatını 161 katına çıkartmayı başararak dikkatleri üzerine çekti.
Küresel ticaretin güvenilir limanı: Türkiye
İhracat ailesinin salgın döneminde ‘Önce Türkiye, Önce İhracat’ diyerek üreten Türkiye’nin dinamosu olmaya devam ettiğini ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin küresel ticaretin ‘güvenilir limanı’ olduğunun altını da çizdi. Gülle, sözlerine, “Türkiye’ye yönelik finansal saldırılara rağmen ihracatı artırmayı başardı, söz konusu Türkiye olunca dün yaptık, bugün de yaparız, yarın da yapacağız,” diye devam etti.
Başta Eximbank olmak üzere kamu bankalarının ve özel bankaların ihracatçılara sağladıkları desteklerden memnuniyet duyduklarını belirten TİM Başkanı, Türkiye İş Bankası ile ihracatçıların elini küresel ticarette daha da güçlendireceğine inandıkları bir protokol imzaladıklarını söyledi. Bu işbirliği, ihracatçılara düşük faizli kredi imkanı sunuyor. Kadın ihracatçılara yönelik pozitif ayrımcılık uygulaması ve 500 milyon dolar gibi yüksek bir hacmi kapsıyor. Gülle, pandemi sürecinde ortaya çıkan ve TİM tarafından dile getirilen 53 talebin, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın özverisiyle jet hızıyla çözüme kavuşturulduğunu da belirtti. Haziran ayında ortaya çıkan tablonun büyük bir çaba sonucu ortaya çıktığının da altını çizen Gülle, sözlerine Cumhurbaşkanına teşekkür ederek devam etti. TİM Başkanı, yeni nesil ticaret diplomasisi faaliyetleri kapsamında Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile gerçekleştirilen Sanal Ticaret Heyetlerin bir yenisini daha organize ettiklerini belirtti. Gülle, TİM’in ihracat ailesinin 95 bin üyesi ile hedef pazarlarda faaliyetlerine aralıksız şekilde devam edeceğini de ifade etti. Son 12 aylık ihracatın ise yüzde 15,1 düşüşle 75 milyar 55 milyon dolar olduğunu belirten TİM Başkanı, IMF’nin 2020 yılı için küresel ekonomik daralma beklentisini yüzde 3’ten yüzde 4,9’a, Fitch’in ise yüzde 3,9’dan yüzde 4,6’ya revize ettiğini söyledi. Dünya Bankasının ekonominin bu yıl yüzde 5,2 küçülmesini öngördüğünü ifade eden Gülle, “IMF bu yıl Meksika’nın yüzde 10,5, Birleşik Krallık’ın yüzde 10,2, Güney Afrika’nın yüzde 8, Rusya’nın ise yüzde 6,6 küçülmesini öngörüyor, “ dedi. İsmail Gülle, miktar bazında ihracatın haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,3 artışla 12,5 milyon ton olarak gerçekleştiğini ve haziran ayında Euro Dolar paritesinin negatif etkisi 31 milyon 771 bin dolar olduğunu söyleyerek sözlerine son verdi.