Türkiye’nin öncü mobilya firmalarından Kilim Mobilya, Covid-19 salgın sürecinde gerekli tedbirleri hızlıca alarak sürece adapte olduklarını aktardı. Kilim Mobilya Genel Müdürü Cihat Şahin, pandemi sürecinde markanın, sektörün ve üye oldukları kuruluşların çalışmaları hakkında görüşlerini aktardı.
Tüm alışkanlıkların değiştiğini vurgulayan Şahin, covid-19 salgınının piyasayı durgunluğa sürüklediğini fakat normalleşme süreciyle birlikte hem üretimin hem de satışların eski rakamlara ulaşacağına dair ifadelerde bulundu.
Virüsün hayatın akışını değiştirdiği bu günlerde iş hayatınızda karşılaştığınız en büyük zorluk ne oldu?
Covid-19 salgını insanların yaşamlarında ve toplumsal hayatta dramatik değişikliklere neden oldu. İnsanlar kendilerini iyi hissettiren uğraşılarını bıraktılar, geleceğe dair planlamalarını askıya aldılar. Hızlı bir şekilde satın alma reflekslerini değiştirdiler, gıda ve hijyen gibi temel tüketim malları dışında harcama yapmayarak daha tasarrufçu bir tutum geliştirdiler. Bunlar küçük; ama durumun anlaşılması için dikkat çekici örnekler olduğu için aktarıyorum. Mobilya gibi daha maliyetli ürün gruplarında özellikle satış tarafında ne mi oldu? Pandemi süreci taşınma, evlenme, ev yenileme planlarının ertelenmesine, piyasanın durgunlaşmasına, nakit akışının düşmesine neden oldu. Büyük ve finansal olarak güçlü olan bizim gibi yapılar bu süreci yönetebildi. Bizim fabrikalarımızda kapasite kullanımı düşse de Covid-19 ile mücadele kuralları çerçevesinde, sosyal mesafe kurallarına uygun ve dönüşümlü çalışma esasına göre üretim devam ediyor.
Salgının Türkiye’yi de etkisi altına aldığı ilk andan itibaren gerek fabrikalarımızda gerek bayilerimizde gerek de genel merkezimizde aldığımız önlemler sonucu üzücü durumlar yaşamadık. ‘Sağlık ve güvenliği’ öncelediğimiz çalışma biçimi ile yeni normale hazırlanıyoruz. Zorluktan ziyade yaşadığımız şey ‘endişe’ idi. Biz çalışanlarımızla, paydaşlarımızla, müşterilerimizle kocaman bir aileyiz ve her birinin sağlık ve güvenliği bizim için çok önemli.
Üretim, lojistik ve dağıtım açısından işinize tekrardan organize olabildiniz mi?
Kilim Mobilya olarak kaliteli, hızlı ve güvenilir teslimat konularına her zaman önem veriyoruz. Müşterilerimize ürün teslimatını ve kurulumunu hijyen ve sosyal mesafeyi kurallarına uygun, gerekli maske, koruyucu kıyafet ve eldivenler ile gerçekleştiriyoruz. Yanı sıra üretim merkezimizi, mal sevkiyat alan ve bölümleri ile araçlarımızı periyodik olarak dezenfekte ediyoruz. Bu noktada maksimum seviyede önlemler aldık ve yeni normalleşme sürecinde de bu tedbirleri elden bırakmayacağız. Ayrıca satış sonrası hizmetimizde de müşterilerimizi mağdur etmeyecek şekilde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Kısacası yaşanılan bu zorlu süreci müşterilerimiz için mümkün olduğu kadar kolay bir hale getirmeyi hedefledik ve bu doğrultuda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
Bu süreçte üye olduğunuz birliklerin rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu zorlu süreçte en çok hangi kurumlar yanınızda oldu?
Üyesi olduğumuz Akdeniz İhracatçılar Birliği ve Mobilya Dernekleri Federasyonu başta olmak üzere Kayseri Sanayi Odası ve diğer bütün yapılar bizce çok başarılı bir süreç yönetimi gerçekleştirdiler. Salgının sektör üzerinde yaratacağı tahribatı iyi analiz ederek sektörün ayakta kalması ve istihdamın korunması için devlet tarafından bir takım önlemlerin alınmasına, teşviklerin çıkarılmasına önayak oldular. Böylesi krizler sektörlerin sivil toplum kurumları altında örgütlenmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Birlikte hareket etmek, yalnızlık duygusu yaşatmadığı ve iş süreçlerini kolaylaştırdığı gibi sonraki adımlar için de cesaret ve umut verici oluyor.
Pandemi sürecinde hastane yataklarına ilgi arttı. Bu alanda üretiminiz var mı ya da üretim yapmayı planlıyor musunuz?
Türkiye’de her gün 20 bin yatak üretiliyor ve 10 bininin merkez üssü Kayseri. Kilim Mobilya da Türkiye’nin önemli yatak üreticilerinden biri. Kilim Uyku Grubu bünyesinde üretimi gerçekleştirilen yatakların yüzde 10’luk kısmı pandemi öncesi Amerika, Irak ve Suriye pazarına satılıyordu. Yay-sün adı altında bir başka markamız daha var ve orada da sünger ağırlıklı bir üretim gerçekleşiyor. Dolayısıyla yatak tarafında da hem alt yapı hem donanım hem de ürün çeşitliği açısından oldukça zenginiz. Kilim olarak yurt içinde ve yurt dışında otellerle, hastanelerle önemli iş birliklerimiz bulunuyor. İnsanların ihtiyaçları doğrultusunda ve sağlık odaklı olacak şekilde zengin bir yatak çeşitliliğine sahibiz. Örneğin yakın zamanda çıkardığımız BioMedical ile EnergyPlus yataklarımız uzun bir Ar-Ge sürecinin ardından ortaya çıktı. Kumaşlarının içerdiği aktifler ağrıyı, kasılmayı, terlemeyi engelliyor. Vücudun ortopedik yapısına uygun, aynı zamanda özel kuşam ve dolgularla ekstra konfor ve sağlık sağlayan yataklarımız özelliklerinden ötürü tercih ediliyor. Yakın zamanda dört yeni yatak daha çıkaracağız, buradaki çalışmalarımızı tamamladık, üretim aşamasına geldik.
Projelerinizde ve hedeflerinizde herhangi bir değişiklik oldu mu? (Fuarlar, ihracat çalışmalarınızdaki değişim, çözüm arayışlarınız…)
Pandemi bütün şirket ve sektörlerin sene başındaki projeksiyonlarını, planlamalarını ciddi şekilde değiştirdi. 2020 yatırım planlarımızı askıya almadık; tarihlerde yeniden düzenlemelere gideceğiz. Salgın nedeniyle daha temkinli ilerleyeceğiz. Yurt dışında olan mağaza açılışlarımızı o ülkelerdeki gevşeme karar ve politikaları ile uyumlu olacak şekilde yeniden belirleyeceğiz. Aynı şekilde yurt içi mağaza açılışlarımız da belirlenen kurallar çerçevesinde olacak. Her şey planlandığı gibi giderse ikinci yarı dönemde, planlamalarımızı büyük oranda hayata geçirmiş olmayı umuyoruz. İhracatımız, Ticaret Bakanlığı’mızın açıkladığı kurallara uygun, temassız bir şekilde devam ediyor. Kimi pazarlarda ticaretimiz tamamen durmuştu. Onlardan biri Amerika; ama kademeli olarak gevşeme kararlarını uygulamasıyla birlikte çalışmalar yeni normale göre yeniden düzenleniyor. Ülkelerin almış olduğu normalleşme kararları ile birlikte ihracat tarafında hareketlenme kademeli olarak gerçekleşecektir. Bunların yanında biz şirket olarak hem yurt içi hem de yurt dışı fuarlarını çok önemsiyoruz. Fuarların bundan sonraki süreçte nasıl ve ne şekilde olacağının kuralları netleşmeye başladıkça tarihi belli olan organizasyonları tekrar değerlendirmemize alacağız.
Aktarmak istediğiniz herhangi bir mesaj var mı?
Dünyayı etkisi altına alan, sıkı karantina ve korumacılık politikalarının uygulanmasına neden olan covid-19 salgını açıkçası öngörmediğimiz bir hadise oldu. Salgın ile kimsenin beklemediği olağandışı bir süreç başladı. Umudumuz en kısa zamanda salgının sona ermesi. Yaşanan son birkaç hafta umutlarımızı artırdı ve normalleşme sürecinin hız kazanmasıyla nefes almaya başladık diyebiliriz. 2020 yılı için önceliğimiz istihdamımızı korumak, yurtdışı pazarlar ve mağazalarımızın dinamik yapısını muhafaza etmek, yurt içinde açmayı planladığımız mağazaları covid-19 sonrasına uygun olarak organize etmek, yeni mağazalarımızla istihdama katkı sunmak, almış olduğumuz yurt dışı projelerin teslimatını eksiksiz yapmak.
#kilim, #mobilya, #kilimmobilya, #yatak, #sleep, #covid-19, #corona, #pandemi, #ihracat,